PIEROŻKI Z GRZYBAMI I SZPINAKIEM
- 30 dag prawdziwków świeżych (lub mrożonych)
- 1 posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku
- rozmaryn
- 10 dag szpinaku (umytego i pokrojonego w paski)
- 6 dag parmezanu
- sól morska i pieprz do smaku
- 15 dag masła
- 10 listków szałwii
- 50 ml śmietany
ciasto:
Posiekane grzyby usmaż na maśle z czosnkiem i cebulą, dodaj śmietanę, podduś, przypraw rozmarynem, solą i pieprzem, ostudź. Wymieszaj z parmezanem i sparzonym, odciśniętym szpinakiem. Zagnieć, wyrób i rozwałkuj ciasto z podanych składników (dodając tyle ciepłej wody, aby było elastyczne), pokrój je na prostokątne płaty, odłóż na krótko, aby "odpoczęły", a potem przetnij na pół. Na połówce każdego płata w regularnych odstępach ułóż łyżeczką farsz, przykryj drugą połową płata i sklej brzegi. Przyrządem do cięcia ciasta wytnij kwadratowe pierożki. Gotuj 7-8 minut w osolonym wrzątku, odcedź. Na patelni rozpuść masło z szałwią, wrzuć na chwilkę pierożki. Posyp parmezanem i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz