PARFAIT MAKOWO-MIODOWY
- 500 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 12 dag maku
- 2 łyżki miodu
- 3 żółtka
- 12 dag cukru
- 30 dag śmietany 36%
do dekoracji:
- ozdoby z czekolady, wisienki koktajlowe, suchy mak
Mleko gotuj 10 minut z wypłukanym i osączonym makiem, następnie mak odcedź i przepuść przez maszynkę (2-3 razy), a mleko wlej do rondla, dodaj rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz miód i zagotuj. Dodaj zmielony mak i wyjmij obie połówki laski wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem do białości, a następnie, cały czas ubijając, powoli wlewaj mieszankę mleka z makiem. Powstałą masę przelej do miski i ostudź. Śmietanę ubij, delikatnie połącz z masą makową i przełóż do foremek. Wstaw do zamrażarki na minimum 4 godziny. Deser wyjmij z foremek 10 minut przed podaniem. Udekoruj figurkami czekoladowymi, wisienkami i makiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz