PARFAIT MAKOWO-MIODOWY

  • 500 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 12 dag maku
  • 2 łyżki miodu
  • 3 żółtka
  • 12 dag cukru
  • 30 dag śmietany 36%
do dekoracji:
  • ozdoby z czekolady, wisienki koktajlowe, suchy mak
Mleko gotuj 10 minut z wypłukanym i osączonym makiem, następnie mak odcedź i przepuść przez maszynkę (2-3 razy), a mleko wlej do rondla, dodaj rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz miód i zagotuj. Dodaj zmielony mak i wyjmij obie połówki laski wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem do białości, a następnie, cały czas ubijając, powoli wlewaj mieszankę mleka z makiem. Powstałą masę przelej do miski i ostudź. Śmietanę ubij, delikatnie połącz z masą makową i przełóż do foremek. Wstaw do zamrażarki na minimum 4 godziny. Deser wyjmij z foremek 10 minut przed podaniem. Udekoruj figurkami czekoladowymi, wisienkami i makiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz