FILET Z KASZY GRYCZANEJ Z GRZYBAMI

  • 15 dag ugotowanej kaszy gryczanej
  • 5 dag namoczonych i ugotowanych suszonych grzybów
  • 5 dag mięsa wędzonej makreli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cebuli
  • 1/2 roztartego ząbka czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • bułka tarta
  • masło
  • 150 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Ceramiczne foremki do sufletów nasmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Kaszę rozgnieć i utrzyj z żółtkami. Białka ubij na pianę. Grzyby pokrój na kawałki i obsmaż na maśle z cebulą i czosnkiem. Lekko je przestudź i wymieszaj najpierw z mąką, a potem z kaszą. Całość delikatnie połącz z białkami i wiórkami mięsa makreli. Przypraw do smaku. Foremki napełnij przygotowaną masą i piecz przez 12-14 minut w temperaturze 185 st.C. Śmietanę połącz z sokiem z cytryny i koperkiem, przypraw. Takim sokiem skraplaj suflet w trakcie jedzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz