ŁOSOŚ Z MAKARONEM W SEROWYM SOSIE

  • 40 dag fileta z łososia
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżki masła
  • szklanka stertego sera, np. pecorino
  • 1/4 szklanki śmietany
  • pół szklanki bialego wina
  • papryczka chili
  • cebula
  • czosnek
  • bulion warzywny (może być z kostki)
  • 2 łyżki szczypiorku
Przygotować sos: paryczkę chili oczyścić z pestek i pokroić w paseczki, cebulę obrać i posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem poddusić na łyżce masła, dodać wino, bulion, smietanę i starty ser. Mieszając, gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Nastawić wodę. Kiedy zawrzy, wrzucić makaron i ugotować al dente.
Łososia pokroić w paski. Wrzucić wraz z chili na rozgrzane masło i smażyć 3 minuty, doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem cytrynowym. Ugotowany makaron odcedzić, wymieszać z łososiem i sosem, posypać siekanym szczypiorkiem.

Circle of Lucas van Valkenborch (1535-1597) i Georg Flegel (1563-1638)
Stragan z rybami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz