Hiszpanie podbili Meksyk, ale to meksyk zawojował Europę. Nie zbrojnie, a kulinarnie - paryką, pomidorami, kukurydzą i czekoladą...
KREWETKI PIECZONE W KOKOSIE
- 20 obranych ogonów krewetek (rozmiar 16/20 lub większe)
- mąka
- masło
- wiórki kokosowe
- 1 mały lub 1/2 dużego ananasa
- sok z 1 limonki
- 1/2 pęczka posiekanej kolendry
- sól, pieprz
- masło lub oliwa do formy
Obrane, umyte i osuszone krewetki posól, obtocz kolejno w mące, stopionym maśle i wiórkach kokosowych. Ułóż na natłuszczonej blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180st.C. Piecz, aż zrobią się złotobrązowe. Przygotuj salsę ananasową: obierz ananasa, miąższ pokrój w kostkę o boku 1 cm. Wymieszaj z sokiem z limonki i posiekaną kolendrą, przypraw pieprzem. Krewetki wyjmij z piekarnika, podawaj z salsą.
Paul Dibert. Martwa natura z kokosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz