PLACKI ZIEMNIACZANO-JABŁKOWE

  • 50 dag obranych ziemniaków
  • 1 cebula pokrojona na cząstki
  • kwałek (3-5 dag) korzenia selera
  • 1 zielone jabłko (nieobrane, pokrojone na ćwiartki, oczyszczone z pestek)
  • 2 jajka
  • 1 posiekana dymka (razem ze szczypiorem)
  • 1 łyżka posiekanego majeranku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 szklanki mąki
  • olej do smażenia
  • 25 dag gęstej, kwaśniej śmietany lub serka homogenizowanego
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 25 dag plasterków wędzonego łososia
  • posiekany szczypiorek
Rozgrzej piekarnik do 160 st.C. Pokrój ziemniaki w kostkę, rozdrobnij je w malakserze z cebulą, selerem, jabłkiem. Nie miksuj zbyt drobno. Przełóż otrzymaną masę na sitko wyłożone gazą lub papierowym ręcznikiem, mocno odciśnij nadmiar płynu. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, dymkę i majeranek, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wsyp mąkę, wymieszaj. Na patelni porcjami rozgrzewaj olej i smaż niezbyt grube placki ziemniaczane (po 2-3 minuty z każdej strony). Gotowe wkładaj do ciepłego piekarnika, aby nie wystygły. Zrób sos: wymieszaj śmietanę z chrzanem. Placki obłóż plasterkami łososia, udekoruj sosem chrzanowym i posyp szczypiorkiem. Podawaj od razu.

Vincent van Gogh. Gliniana miska i ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz