- 50 dag obranych ziemniaków
- 1 cebula pokrojona na cząstki
- kwałek (3-5 dag) korzenia selera
- 1 zielone jabłko (nieobrane, pokrojone na ćwiartki, oczyszczone z pestek)
- 2 jajka
- 1 posiekana dymka (razem ze szczypiorem)
- 1 łyżka posiekanego majeranku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki mąki
- olej do smażenia
- 25 dag gęstej, kwaśniej śmietany lub serka homogenizowanego
- 2 łyżki startego chrzanu
- 25 dag plasterków wędzonego łososia
- posiekany szczypiorek
Rozgrzej piekarnik do 160 st.C. Pokrój ziemniaki w kostkę, rozdrobnij je w malakserze z cebulą, selerem, jabłkiem. Nie miksuj zbyt drobno. Przełóż otrzymaną masę na sitko wyłożone gazą lub papierowym ręcznikiem, mocno odciśnij nadmiar płynu. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, dymkę i majeranek, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wsyp mąkę, wymieszaj. Na patelni porcjami rozgrzewaj olej i smaż niezbyt grube placki ziemniaczane (po 2-3 minuty z każdej strony). Gotowe wkładaj do ciepłego piekarnika, aby nie wystygły. Zrób sos: wymieszaj śmietanę z chrzanem. Placki obłóż plasterkami łososia, udekoruj sosem chrzanowym i posyp szczypiorkiem. Podawaj od razu.
Vincent van Gogh. Gliniana miska i ziemniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz