ZUPA JOGURTOWA Z CZOSNKIEM (Sarmisakh yogurt corbasi)

(na cztery osoby)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1/2 l rosołu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 125 g ryżu
  • 2 kubki jogurtu (a' 150g)
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz mielony
  • gałka muszkatałowa
  • pęczek świeżej mięty
  • 100 g masła
  • 1 łyżka słodkiej papryki
Połowę oliwy z oliwek zagrzać w garnku, zeszklić na niej cebulę. Obrane i utarte z solą ząbki czosnku dusić krótko z cebulą. Wlać rosół, dodać ryż i gotować całość 15-20 minut na małym ogniu. Zmieszać jogurt z mąką i pozostałą częścią oliwy, dodać niewielką ilość rosołu, całość zmieszać trzepaczką i wlać (mieszając) do zupy. Zupę zagrzać na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową i posypać drobno posiekaną miętą. Stopić masło na patelni i dodać paprykę. Na koniec skropić zupę takim masłem paprykowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz