MAŁŻE W CZOSNKOWYM BULIONIE


- dla czterech osób:

  • 1 duża główka czosnku z ząbkami obranymi ze skórki
  • 1 łodyga selera naciowego drobno posiekana
  • 1 marchew drobno posiekana
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 5-6 pietruszek korzeniowych
  • 1,2 l wody
  • 225 g małż
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • duże liście kolendry do dekoracji
Ząbki czosnku, seler, marchew, cebulę, ziarenka pieprzu, pietruszkę, szczyptę soli dodać do wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować 30-40 minut. Nie przykrywać całkowicie garnka. 
Przecedzić i przelać przyrządzony bulion do innego czystego garnka, doprawić do smaku i utrzymać ciepły na małym ogniu. Małże przekroić w poprzek, większe kawałki pokroić na trzy mniejsze, tej samej wielkości, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć na nim mięso małż około 1-2 minuty. Podsmażone małże rozłożyć, kładąc zarumienioną stroną, na talerzach i zalać ciepłym bulionem. Ozdobić listkami kolendry.

MOŻNA INACZEJ:
Aromat będzie intensywniejszy, jeżeli bulion czosnkowy zastąpimy bulionem rybnym lub doprawimy go azjatyckim sosem rybnym.

Monika Żeromska. Martwa natura z czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz