SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
SYROP Z KOPRU WŁOSKIEGO
Koper włoski (foeniculum vulgare) działa głównie przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych. Posiada olejek eteryczny, flawonidy, sole mineralne, stygmaterol zaliczany do fitosteroli, które mają działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne oraz działają rozkurczowo na układ pokarmowy, a co ważne dzięki zawartości stygmasterolu również właściwości regenerujące naszą skórę.
1 łyżkę suszonych nasion kopru włoskiego (dodatkowo ew. sam koper) zalewamy 1/2 litra wody, do tego dodajemy 3 łyżki miodu. Następnie gotujemy przez około 15-20 minut. Gdy napar się zagotuje, odcedzamy go do szklanego naczynia i schładzamy. Syrop z kopru włoskiego stosujemy 2-3 razy dziennie po małej filiżance. Można stosować powyżej 2. roku życia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz