SYROP Z KOPRU WŁOSKIEGO







Koper włoski (foeniculum vulgare) działa głównie przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych. Posiada olejek eteryczny, flawonidy, sole mineralne, stygmaterol zaliczany do fitosteroli, które mają działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne oraz działają rozkurczowo na układ pokarmowy, a co ważne dzięki zawartości stygmasterolu również właściwości regenerujące naszą skórę.



1 łyżkę suszonych nasion kopru włoskiego (dodatkowo ew. sam koper) zalewamy 1/2 litra wody, do tego dodajemy 3 łyżki miodu. Następnie gotujemy przez około 15-20 minut. Gdy napar się zagotuje, odcedzamy go do szklanego naczynia i schładzamy. Syrop z kopru włoskiego stosujemy 2-3 razy dziennie po małej filiżance. Można stosować powyżej 2. roku życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz