RYBA W SOSIE BROKUŁOWYM Z POMIDORKAMI
- filet z dorsza
- brokuły
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 300 ml mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- curry
- pomidorki koktajlowe
- olej
- brązowy ryż
Rybę doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące i obsmażamy po minucie z każdej strony na oleju. Przekładamy do naczynie żaroodpornego. Gotujemy brokuły w osolonej wodzie. Przygotowujemy sos: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy minutę, następnie wlewamy mleko, gotujemy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i curry. Do sosu dodajemy rozgniecione brokuły. Sos beszamelowo-brokułowy wykładamy na rybę, wciskamy w niego pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 st.C. Podajemy z ryżem.
Maurice de Vlaminck. Martwa natura z rybami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz