RYBA W SOSIE BROKUŁOWYM Z POMIDORKAMI


  • filet z dorsza
  • brokuły
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • curry
  • pomidorki koktajlowe
  • olej
  • brązowy ryż
Rybę doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące i obsmażamy po minucie z każdej strony na oleju. Przekładamy do naczynie żaroodpornego. Gotujemy brokuły w osolonej wodzie. Przygotowujemy sos: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy minutę, następnie wlewamy mleko, gotujemy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i curry. Do sosu dodajemy rozgniecione brokuły. Sos beszamelowo-brokułowy wykładamy na rybę, wciskamy w niego pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 st.C. Podajemy z ryżem.

Maurice de Vlaminck. Martwa natura z rybami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz