DROŻDŻÓWKA Z SEREM I KOKOSEM

ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 ml mleka
  • 10 dag masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • esencja waniliowa
masa serowa:

  • 25 dag białego sera
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki cukru
polewa:

  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki cukru
Drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki mleka mieszamy i odstawiamy na około 10 minut (rozczyn). Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, cukier, jajko, sól, miękkie masło i esencję waniliową. Wlewamy mleko i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 45 minut. Ser rozgniatamy z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Wszystkie składniki rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy masą serową. Zawijamy roladę, polewamy polewą kokosową. Pieczemy około 55 minut w temperaturze 170 st.C.

Francisco Oller. Martwa natura z owocami kokosa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz