DROŻDŻÓWKA Z SEREM I KOKOSEM
ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 250 ml mleka
- 10 dag masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- esencja waniliowa
masa serowa:
- 25 dag białego sera
- 1 żółtko
- cukier waniliowy
- 1,5 łyżki cukru
polewa:
- 5 dag wiórków kokosowych
- 5 dag masła lub margaryny
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki cukru
Drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki mleka mieszamy i odstawiamy na około 10 minut (rozczyn). Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, cukier, jajko, sól, miękkie masło i esencję waniliową. Wlewamy mleko i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 45 minut. Ser rozgniatamy z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Wszystkie składniki rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy masą serową. Zawijamy roladę, polewamy polewą kokosową. Pieczemy około 55 minut w temperaturze 170 st.C.
Francisco Oller. Martwa natura z owocami kokosa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz