BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM
- 0,5 kg mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 10 dag masła
- 2 jajka
- około 2 szklanek mleka
- 3 łyżeczki cukru
- szczypta soli
nadzienie:
- 25 dag sera białego
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
W 1 szklance ciepłego mleka rozpuścić drożdże, jajka, cukier i 3 łyżki mąki - pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Masło roztopić, odstawić do przestudzenia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko lekko podgrzane dodawać i wyrabiać ciasto. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na nadzienie zmiksować. Ciasto nabierać dużą łyżką, rozklepać na dłoni placuszek, nakładać farsz i formować, układać na blasze do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st.C około 30 minut.
Karol Turski. Bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz