BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM


  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • około 2 szklanek mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
nadzienie:

  • 25 dag sera białego
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki cukru
W 1 szklance ciepłego mleka rozpuścić drożdże, jajka, cukier i 3 łyżki mąki - pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Masło roztopić, odstawić do przestudzenia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko lekko podgrzane dodawać i wyrabiać ciasto. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na nadzienie zmiksować. Ciasto nabierać dużą łyżką, rozklepać na dłoni placuszek, nakładać farsz i formować, układać na blasze do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st.C około 30 minut.

Karol Turski. Bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz