RATATOUILLE Z DYNIĄ


  • 1 duży bakłażan
  • 1 łyżka soli
  • 90 dag dojrzałych pomidorów (bez skórki i pestek)
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 25 dag cukinii
  • 25 dag zielonej dyni
  • 1 zielona papryka
  • 1,5 szklanki cebuli (posiekanej)
  • 1 łyżka czosnku (zmiażdżonego)
  • 3 gałązki tymianku
  • 6 łyżek posiekanej natki i świeżej bazylii
  • pieprz
Bakłażana kroimy w kostkę. Posypujemy łyżką soli, przekładamy na cedzak i pozostawiamy na 30, aby puścił sok. Pomidory kroimy w ćwiartki i przekładamy na 30 minut na sitko. Dynię i cukinię kroimy w plastry. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy cukinię z dynią przez 5 minut. Przekładamy łyżką cedzakową do drugiego garnka. Z papryki usuwamy pestki, kroimy na paseczki. Do rondla dolewamy 2 łyżki oliwy i smażymy paprykę 5 minut, łączymy z cukinią i dynią. Opłukanego i wysuszonego bakłażana smażymy 7 minut na 4 łyżkach oliwy, mieszając, aby się nie przypalił. Przekładamy do garnka z warzywami. Do rondla wlewamy pozostałe 3 łyżki oliwy i szklimy cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory, tymianek i 2 łyżki natki. Dusimy 10 minut. Wrzucamy pozostałe warzywa i dusimy kolejne 10 minut. Mieszamy z resztą natki i bazylią.

Paul Rink. naczynia i warzywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz