CIASTO Z WARZYWAMI (PISSALADERIE)

ciasto:

  • 125 ml mleka
  • 1 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 30 dag mąki
  • sól
  • 2 jajka
  • 10 dag miękkiego masła
  • oliwa
farsz:

  • 1 kg cebuli
  • 3 ząbki 
  • 12 filetów anchois
  • 1 łyżka kaparów
  • 20 czarnych oliwek
  • 5 łyżek oliwy
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
  • sól, pieprz
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do przesianej mąki, solimy i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto. Dodajemy masło i wyrabiamy elastyczną masę. Oprószamy mąką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Cebulę i czosnek siekamy. Dusimy 25 minut pod przykryciem na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, tymianku i liścia laurowego. Dodajemy roztarte kapary i mieszamy. Odrywamy 2/3 ciasta, rozwałkowujemy i układamy w natłuszczonej formie. Nakładamy farsz, pozostawiając między nim a brzegami formy pas o szerokości 2 cm. Na farszu układamy oliwki i anchois. Odrywamy 2/3 ciasta, formujemy wałek i otaczamy nim farsz. Z reszty ciasta robimy paseczki i układamy je w kratkę na wierzchu. Smarujemy oliwą i pieczemy 20 minut w 240 st.C.

Joan Hugo. Martwa natura z warzywami i żółtym dzbankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz