ciasto:
- 125 ml mleka
- 1 dag drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- 30 dag mąki
- sól
- 2 jajka
- 10 dag miękkiego masła
- oliwa
farsz:
- 1 kg cebuli
- 3 ząbki
- 12 filetów anchois
- 1 łyżka kaparów
- 20 czarnych oliwek
- 5 łyżek oliwy
- liść laurowy
- 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
- sól, pieprz
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do przesianej mąki, solimy i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto. Dodajemy masło i wyrabiamy elastyczną masę. Oprószamy mąką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Cebulę i czosnek siekamy. Dusimy 25 minut pod przykryciem na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, tymianku i liścia laurowego. Dodajemy roztarte kapary i mieszamy. Odrywamy 2/3 ciasta, rozwałkowujemy i układamy w natłuszczonej formie. Nakładamy farsz, pozostawiając między nim a brzegami formy pas o szerokości 2 cm. Na farszu układamy oliwki i anchois. Odrywamy 2/3 ciasta, formujemy wałek i otaczamy nim farsz. Z reszty ciasta robimy paseczki i układamy je w kratkę na wierzchu. Smarujemy oliwą i pieczemy 20 minut w 240 st.C.
Joan Hugo. Martwa natura z warzywami i żółtym dzbankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz