FLĄDRA W CYDRZE


  • 4 flądry (bez skóry)
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki cydru lub białego musującego wina wymieszanego z sokiem jabłkowym
  • 2 łyżki grubo pokrojonych ziół (estragon, natka, mięta) i 1 łyżeczka takiej samej ziołowej mieszanki ale drobniutko posiekanej
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1,5 szklanki śmietany 30%
  • sól, pieprz
Ryby wkładamy do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Posypujemy 2 łyżkami grubo pokrojonych ziół, zalewamy cydrem lub winem, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy tartą bułką. Pieczemy 10 minut w 180 st.C, zalewamy śmietanką i pieczemy jeszcze 5 minut. Ryby polewamy sosem z pieczenia, posypujemy posiekanymi drobno ziołami.

Salvador Dali. Martwa natura - ryba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz