- 8 grubych kromek bułki paryskiej
- 2 brzoskwinie
- 1 mango
- 2 jabłka
- 3/4 szklanki soku z pomarańczy
- 3 łyżki brązowego cukru + 1 łyżka do posypania
- 1/2 posiekanej chilli lub 1/4 łyżeczki chilli w proszku
- 1/4 szklanki cointreau
Cointreau –likier z gorzkich pomarańczy najczęściej hiszpańskich i haitańskich.
Jest likierem typu triple sec.
Pija
się go bez dodatków tylko z lodem, jako aperitif, najczęściej jednak
stanowi składnik drinków. Cointreau może wchodzić między innymi w skład
popularnego drinka płonącego B-52, a także sławnej margarity oraz
Cosmopolitana. Cointreau używany jest także jako aromat do wypieków i dodatek
do słodkich dań (np. naleśniki skrapiane Cointreau). Likier ten
zawiera 40% objętości alkoholu. Jego ważnym składnikiem są gorzkie
skórki pomarańczy Douces i Ameres, a cechą charakterystyczną jest reakcja na
temperaturę – w temperaturze pokojowej jest przezroczysty, po schłodzeniu zaś
pojawiają się w nim pięknie opalizujące "chmurki".
Marka
Cointreau została stworzona w 1849 roku w Angers, gdzie do tej pory mieści
się fabryka tego likieru oraz siedziba firmy Cointreau.
Źródło:
pl.wikipedia.org
Paul Cezanne. Martwa natura z jabłkami i brzoskwiniami.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz