- jabłko
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 75 g masła
- 50 g płynnego miodu
- 100 g cukru trzcinowego + trochę do posypania
- 75 ml mleka
- 2 jajka
- 150 g mąki żytniej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g mielonych migdałów
- 25 g płatków migdałowych
- masło i mąka do formy
Obieramy jabłko, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę o boku 1 cm. Mieszamy z cynamonem, odstawiamy. Roztapiamy masło, mieszamy z miodem i cukrem. Studzimy, łączymy z mlekiem i jajkami, ucieramy mikserem na wysokich obrotach. Wrzucamy pokrojone jabłko, mieszamy. Napełniamy ciastem natłuszczoną i obsypaną mąką formę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Pieczemy 40-50 minut w 180 st.C do tzw. suchego patyczka. Kroimy po ostudzeniu.
Adam Baltatu. Martwa natura z jabłkami i dzbankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz