CIASTO JABŁKOWE


  • jabłko
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 75 g masła
  • 50 g płynnego miodu
  • 100 g cukru trzcinowego + trochę do posypania
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka
  • 150 g mąki żytniej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych migdałów
  • 25 g płatków migdałowych
  • masło i mąka do formy
Obieramy jabłko, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę o boku 1 cm. Mieszamy z cynamonem, odstawiamy. Roztapiamy masło, mieszamy z miodem i cukrem. Studzimy, łączymy z mlekiem i jajkami, ucieramy mikserem na wysokich obrotach. Wrzucamy pokrojone jabłko, mieszamy. Napełniamy ciastem natłuszczoną i obsypaną mąką formę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Pieczemy 40-50 minut w 180 st.C do tzw. suchego patyczka. Kroimy po ostudzeniu.

Adam Baltatu. Martwa natura z jabłkami i dzbankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz