PASZTET Z SELERA


  • 1 kg selera (około 3 średnie główki)
  • 30 dag cebuli (2 duże)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 25 dag margaryny "Palma"
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 6 jajek
  • sól, pieprz
Seler i cebulę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do garnka przełożyć margarynę, kostki bulionu grzybowego i wlać wodę. Dodać seler, cebulę i czosnek. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Następnie gotowac na małym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Ostudzić. Do zimnej masy dodać bułkę tartą i surowe jajka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Prostokątną formę keksową (o wymiarach 11 na 36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 90 minut w temperaturze 180-190 st. C.

Philippe Rouseau. Selery i... ptak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz