- 1 kg selera (około 3 średnie główki)
- 30 dag cebuli (2 duże)
- 3-4 ząbki czosnku
- 25 dag margaryny "Palma"
- 2 kostki bulionu grzybowego
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka bułki tartej
- 6 jajek
- sól, pieprz
Seler i cebulę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do garnka przełożyć margarynę, kostki bulionu grzybowego i wlać wodę. Dodać seler, cebulę i czosnek. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Następnie gotowac na małym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Ostudzić. Do zimnej masy dodać bułkę tartą i surowe jajka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Prostokątną formę keksową (o wymiarach 11 na 36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 90 minut w temperaturze 180-190 st. C.
Philippe Rouseau. Selery i... ptak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz