- 5 jajek
- 5 dag wędzonego łososia
- sok z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
- 3-4 liście sałaty
- 1 kiszony ogórek
- 1/2 czerwonej papryki
- koperek
Jajko ugotować na twardo, ostudzić i przekroić na pół. Żółtka wyjąć i pokruszyć. Łososia pokroić w małą kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Do miseczki przełozyć żółtko i łososia. Dodać majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać. Liście zielonej sałaty wypłukać, osuszyć i rozłożyćna talerzu. Gotowym farszem napełniać połówki i układać na liściach sałaty. Gotowe jajka posypać słodką papryką w proszku. Kiszony ogórek i paprykę pokroić w paski. Talerz z jajkami udekorować kiszonym ogórkiem, czerwoną papryką i gałązkami świeżego koperku. Włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Paul Cezanne. Martwa natura z chlebem i jajkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz