TOSTY ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM


  • 4 kromki razowego chleba tostowego (albo chleba razowego)
  • 4 jajka
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
Szpinak opłucz i osącz. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody i blanszuj przez 3-4 minuty. Wyjmij, osącz, włóż na patelnię z rozgrzanym masłem i mieszając smaż około 2 minuty (aby odparować nadmiar wody). Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z chleba tostowego albo razowego wytnij kółka, połóż je na blasze. Na pieczywie rozłóż po 1/4 szpinaku, formując gniazdka. W środek każdego gniazdka wbij po jednym surowym jajku, posyp odrobiną soli i pieprzu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C. Zapiekaj do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne.


Janeth Rodriguez. Martwa natura z czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz