- 4 kromki razowego chleba tostowego (albo chleba razowego)
- 4 jajka
- 500 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Szpinak opłucz i osącz. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody i blanszuj przez 3-4 minuty. Wyjmij, osącz, włóż na patelnię z rozgrzanym masłem i mieszając smaż około 2 minuty (aby odparować nadmiar wody). Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z chleba tostowego albo razowego wytnij kółka, połóż je na blasze. Na pieczywie rozłóż po 1/4 szpinaku, formując gniazdka. W środek każdego gniazdka wbij po jednym surowym jajku, posyp odrobiną soli i pieprzu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C. Zapiekaj do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne.
Janeth Rodriguez. Martwa natura z czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz