- 50 dag matiasów (mogą być w oleju)
- 20 dag ogórków konserwowych
- 2 cebule (ok. 15 dag)
- 1 pęczek pietruszki
sos:
- 10 łyżek ketchupu
- 10 łyżek oleju
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
Matiasy wymoczyć, opłukać, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe i cebulę również pokroić w kostkę. Pietruszkę opłukać, osuszyć, pokroić. Do miski przełożyć matiasy, ogórki konserwowe, cebulę i pietruszkę. Ketchup wymieszać z olejem, musztardą i ze zmiażdżonym czosnkiem. Gotowym sosem zalać sałatkę i razem wymieszać. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Georg Flegel. Martwa natura ze śledziami i srebrnym talerzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz