- 20 dag selera konserwowego (1 słoik)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka ananasa w syropie
- 1 średnia surowa marchewka (ok. 15 dag)
- 1 mały por
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 5 jajek
- 7 łyżek majonezu
- ew. natka pietruszki lub zielona część pora
Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Por opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolkę osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Białka zetrzeć osobno na tarce o dużych oczkach, żółtka na tarce o małych oczkach. W dużej przezroczystej salaterce układać przygotowane składniki w następującej kolejności: seler konserwowy, kukurydza, ananas, 3 łyżki majonezu, marchewka, por, czerwona fasolka, białko, 4 łyżki majonezu i na górę żółtka. Wierzch sałatki można udekorować zielonymi liśćmi pietruszki i pora. Gotową sałatkę włożyć na 24 godziny do lodówki.
Sue Zimmermann. Świeże warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz