KRĄŻKI CEBULI W CIEŚCIE


  • 3 duże cebule
  • 1/2 filiżanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/3 filiżanki mleka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Cebulę obrać i pokroić w krążki o grubości ok. 1 cm. W misce wymieszać mąkę pszenną, słodką paprykę w proszku, proszek do pieczenia, sól, pieprz. Jajko ubić, a następnie dodać do niego mleko i mąkę z przyprawami. Razem wszystko dokładnie wymieszać. W powstałym cieście maczać krążki cebuli i smażyć na głębokim tłuszczu, aż uzyskają złocisto-brązowy kolor. następnie krążki wyciągnąć i ułożyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem krążki cebuli można delikatnie posolić. Można podawać je na ciepło lub na zimno jako przekąskę.

Sarah Lamb. Czerwone cebule ze szczypiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz