- 3 duże cebule
- 1/2 filiżanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/3 filiżanki mleka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cebulę obrać i pokroić w krążki o grubości ok. 1 cm. W misce wymieszać mąkę pszenną, słodką paprykę w proszku, proszek do pieczenia, sól, pieprz. Jajko ubić, a następnie dodać do niego mleko i mąkę z przyprawami. Razem wszystko dokładnie wymieszać. W powstałym cieście maczać krążki cebuli i smażyć na głębokim tłuszczu, aż uzyskają złocisto-brązowy kolor. następnie krążki wyciągnąć i ułożyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem krążki cebuli można delikatnie posolić. Można podawać je na ciepło lub na zimno jako przekąskę.
Sarah Lamb. Czerwone cebule ze szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz