Składniki na jedną dłuższą keksówkę:
- 10 jajek ugotowanych na twardo + 2 jajka surowe
- 25-30 dkg pieczarek
- duża cebula
- 4 łyżki groszku konserwowego z puszki
- 4 łyżki żółtego sera, startego na dużych oczkach
- pęczek posiekanego szczypiorku
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 4 łyżki gęstej śmietany (18%)
- 2 łyżki majonez
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Jajka ugotowane na twardo i ser żółty
zetrzeć na tarce na dużych oczkach, szczypiorek posiekać, groszek konserwowy
opłukać.
Pieczarki i cebulę obrać. Pieczarki
zetrzeć na dużych oczkach, a cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na
nim cebulę, dorzucić starte pieczarki, smażyć ok 10 minut na małym ogniu.
Wszystkie składniki: jajka starte na
tarce, ser, pieczarki, cebulę, groszek, szczypiorek, bułkę tartą, sól i pieprz,
majonez, śmietanę wymieszać, wbić dwa surowe jajka i mieszać do połączenia.
Keksówkę wysmarować tłuszczem, posypać
bułką tartą. Masę wylać do formy, wyrównać. Piec ok 40-45 minut, aż pasztet się
zarumieni, w temperaturze 180ºC.
Podawać z konfiturą żurawinową,
kiszonymi ogórkami i innymi ulubionymi dodatkami.
Elsie Russel. Na kuchennym stole.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz