PASZTET JARSKI II

·        50 dkg marchewki,
·        50 dkg selera
·        50 dkg zielonego groszku,
·        4 jajka,
·        2 białka,
·        6 łyżek śmietany 18 %,
·        gałka muszkatołowa,
·        sól, pieprz czarny,
·        pieprz biały,
·        ostra papryka,
·        sezam
Gotujemy osobno seler, marchewkę i groszek. Studzimy. Marchewkę miksujemy z 2 jajkami, doprawiamy solą pieprzem czarnym i ostrą papryką. Seler miksujemy z ubitymi na sztywno białkami, doprawiamy solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Groszek miksujemy z 2 jajkami, śmietaną, doprawiamy pieprzem białym, solą i gałką muszkatołową. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy sezamem. Wykładamy do foremki masy wg. kolejności; marchwiowa, selerowa, groszkowa. Pieczemy w kąpieli wodnej ok.70 minut w temperaturze 180 stopni. Pasztet ostudź i włóż na kilka godzin do lodówki.

James Peale. Warzywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz