·
50 dkg
marchewki,
· 50 dkg selera
· 50 dkg zielonego groszku,
· 4 jajka,
· 2 białka,
· 6 łyżek śmietany 18 %,
· gałka muszkatołowa,
· sól, pieprz czarny,
· pieprz biały,
· ostra papryka,
· sezam
· 50 dkg selera
· 50 dkg zielonego groszku,
· 4 jajka,
· 2 białka,
· 6 łyżek śmietany 18 %,
· gałka muszkatołowa,
· sól, pieprz czarny,
· pieprz biały,
· ostra papryka,
· sezam
Gotujemy osobno seler, marchewkę i groszek. Studzimy. Marchewkę miksujemy z 2
jajkami, doprawiamy solą pieprzem czarnym i ostrą papryką. Seler miksujemy z
ubitymi na sztywno białkami, doprawiamy solą, pieprzem białym i gałką
muszkatołową. Groszek miksujemy z 2 jajkami, śmietaną, doprawiamy pieprzem
białym, solą i gałką muszkatołową. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy
sezamem. Wykładamy do foremki masy wg. kolejności; marchwiowa, selerowa,
groszkowa. Pieczemy w kąpieli wodnej ok.70 minut w temperaturze 180 stopni.
Pasztet ostudź i włóż na kilka godzin do lodówki.
James Peale. Warzywa.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz