- 2-2,5 kg świeżych grzybów leśnych, np. kurek
- czosnek
- ziele angielskie
- czarny pieprz w ziarnach
- listki laurowe
marynata:
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- 1 litr wody
- pół łyżeczki soli
Grzybki oczyszczamy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia 10-15 minut. Następnie grzyby odcedzamy i przelewamy świeżą gorącą wodą. Do każdego słoiczka (0,35 l) wrzucamy po jednym ząbku czosnku, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka czarnego pieprzu i po 1 liściu laurowym. Słoiczki z przyprawami napełniamy gorącymi grzybami do 2/3 wysokości naczynia. Grzybki zalewamy gotującą się marynatą do pełna. Każdy słoik dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Gotowe słoiczki zanosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Ilja Maszkow. Martwa natura z grzybami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz