GRZYBY PO PODLASKU


  • 2-2,5 kg świeżych grzybów leśnych, np. kurek
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • czarny pieprz w ziarnach
  • listki laurowe
marynata:

  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 1 litr wody
  • pół łyżeczki soli
Grzybki oczyszczamy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia 10-15 minut. Następnie grzyby odcedzamy i przelewamy świeżą gorącą wodą. Do każdego słoiczka (0,35 l) wrzucamy po jednym ząbku czosnku, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka czarnego pieprzu i po 1 liściu laurowym. Słoiczki z przyprawami napełniamy gorącymi grzybami do 2/3 wysokości naczynia. Grzybki zalewamy gotującą się marynatą do pełna. Każdy słoik dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Gotowe słoiczki zanosimy w ciemne i chłodne miejsce.

Ilja Maszkow. Martwa natura z grzybami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz