ZAPIEKANKA Z SELERA


  • 2 duże selery
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 jajo
  • 15 dag ostrego sera żółtego 
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej
Seler umyć, ugotować w skórce, ostudzić, obrać i pokroić w plastry o grubości 1 cm. W wysmarowanym masłem i wysypanym tartą bułką naczyniu ułożyć plastry selera. Posolić. Zalać jajkiem rozkłóconym ze śmietaną, pieprzem i łyżką tartego sera, na wierzchu posypać tymiankiem i resztą startego sera. Zapiekać w piekarniku 10-15 minut. Do zapiekanki przyda się białe schłodzone wino.

Rita Garvey. Martwa natura z ciemnym piwem, nadziewanym ciastem i selerem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz