- 3 jajka
- 13 dag mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka kakao
- ok. 30 dag serka waniliowego
- 6 dag rodzynek
- 20 dag konfitury brzoskwiniowej lub dżemu
- olej do smażenia
Odlewamy 1/2 szklanki ciasta i mieszamy z 1 łyżką kakao. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wlewamy porcję białego ciasta tyle aby uzyskać cienki naleśnik. Na naleśniku łyżką wylewamy strumieniem ciasto kakaowe, tworząc równoległe do siebie paski. Smażymy z obu stron z tym, że stronę z paskami bardzo krótko. Stronę bez pasków smarujemy równomiernie serkiem z rodzynkami. Naleśniki rolujemy tak, aby uzyskać ukośne paski. Konfiturę podgrzewamy i po lekkim ostudzeniu polewamy naleśniki.
Tim Bayer. Zimowa martwa natura z naleśnikami i waflami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz