NALEŚNIKI W PASKI Z SEREM I RODZYNKAMI


  • 3 jajka
  • 13 dag mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • ok. 30 dag serka waniliowego
  • 6 dag rodzynek
  • 20 dag konfitury brzoskwiniowej lub dżemu
  • olej do smażenia
Białka ubijamy na sztywną pianę mikserem. Dodajemy kolejno sól, cukier, żółtka i ubijamy do białości. Wsiewamy porcjami połowę ilości mąki i mieszamy na małych obrotach. Wlewamy mleko, wsypujemy porcjami pozostałą mąkę i dalej mieszamy. Wlewamy porcjami wodę.
Odlewamy 1/2 szklanki ciasta i mieszamy z 1 łyżką kakao. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wlewamy porcję białego ciasta tyle aby uzyskać cienki naleśnik. Na naleśniku łyżką wylewamy strumieniem ciasto kakaowe, tworząc równoległe do siebie paski. Smażymy z obu stron z tym, że stronę z paskami bardzo krótko. Stronę bez pasków smarujemy równomiernie serkiem z rodzynkami. Naleśniki rolujemy tak, aby uzyskać ukośne paski. Konfiturę podgrzewamy i po lekkim ostudzeniu polewamy naleśniki.

Tim Bayer. Zimowa martwa natura z naleśnikami i waflami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz