GRUSZKI WE FRANCUSKIM CIEŚCIE


  • 5 gruszek
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 5 dag rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • 1 jako
  • 5 łyżek cukru
Rodzynki wrzuć do miseczki, zalej rumem i pozostaw na godzinę. Rozmroź ciasto i wytnij z niego kwadraty o boku 10 cm (wielkość kwadratów zależy od wielkości owoców, ale te nie powinny być zbyt duże). Gruszki obierz i wydrąż od spodu gniazdo nasienne, nie rozcinając owocu. Napełnij gruszki osączonymi rodzynkami. Ustaw każdy owoc na kwadracie ciasta i posyp go łyżką cukru, zagnij na ukos brzegi ciasta i sklej, pozostawiając na wierzchu ogonek gruszki. Z pozostałego ciasta wytnij listki i przyklej obok ogonka. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 15 minut w temperaturze 200 st.C. Gdy wierzch się przyrumieni, zmniejsz temperaturę do 180 st.C i piecz jeszcze 30 minut.

Sharon Schock. Gruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz