SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
TYMIANEK WŁAŚCIWY
Roślina wieloletnia (podkrzew), osiągająca 30 cm wysokości. Rozmnaża się z nasion, choć możliwe jest także jego sadzonkowanie. Nasiona wysiewa się do skrzyneczek na przełomie marca i kwietnia, a rozsadę wysadza się do gruntu w maju, gdy osiągnie 6-10 cm wysokości, w rozstawie 30 x 40 cm. Tymianek kwitnie dopiero w drugim roku wegetacji, od czerwca do września. Nasiona zbiera się w lipcu i sierpniu. Surowcem zielarskim jest ziele tymianku, zbierane na początku kwietnia. Działa odkażająco, wykrztuśnie i ściągająco. Stosowane jest w stanach zapalnych dróg oddechowych, przy kaszlu, wysuszeniu gardła, chrypce, zapaleniu oskrzeli, astmie. Polecane jest zwłaszcza dla dzieci i osób starszych. Ponadto wzmaga apetyt i ułatwia trawienie, zapobiega nadmiernej fermentacji i wzdęciom. Przy kaszlu, wyczerpaniu nerwowym, reumatyzmie i dolegliwościach żołądkowych zalecane są ponadto kąpiele z dodatkiem naparu z tymianku (100 g ziela zaparza się w 1 litrze wrzątku i dodaje do wanny wody). Napar z 1 łyżeczki ziela i szklanki wrzątku pije się 3 razy dziennie po 1/3 (dla niemowląt po kilka łyżeczek naparu).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz