ĆAPATI - INDYJSKI CHLEB


  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Z mąki, ok. 1 szklanki wody i z 1/2 łyżeczki soli zagniatamy miękkie, ale nieklejące ciasto. Powinno odchodzić od ręki i dać się łatwo formować. Ciasto zagniatamy w kulę, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. Zagniatamy ponownie. Formujemy niewielkie kulki, które rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypując mąką, na niewielkie, cienkie, okrągłe placki (najwyżej 15 cm). Smażymy je od razu na bardzo rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zdejmujemy z patelni, kiedy są suche i dobrze wysmażone - powinno wystarczyć po parę sekund na każdą stronę. teraz na moment kładziemy je bezpośrednio na płomień gazu. Placki się wtedy rozdymają, trzeba tylko uważać, bo łatwo się palą. Podajemy natychmiast, bardzo gorące. W kuchni indyjskiej chleb jest podawany do każdego dania i do każdego posiłku.


Cynthia Zinser. Chleb, nóż i wino.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz