- 75 dag śliwek węgierek bez pestek
- cukier żelujący 3:1
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- 75 ml czerwonego półwytrawnego wina
Śliwki przebrać, opłukać, osączyć, przekroić na pół, usunąć pestki, odważyć 75 dag owoców, przełożyć do rondla. Wsypać cukier żelujący, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu mieszając 10-15 minut. Owoce przestudzić. Wlać wino, zmiksować. Śliwki ponownie zagotować mieszając, wsypać płatki migdałowe, wymieszać. Gorące powidła nałożyć po brzegi do wyparzonych słoików. Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Paul Gagneux. Powidła śliwkowe i naczynia do ich smażenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz