- 1 kg papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- 2 papryczki czuszki
- 6-7 ząbków czosnku
- kilka gałązek kopru lub łyżka nasion kopru
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- kawałek chrzanu (5 cm)
- liście chrzanu
- 3-4 liście laurowe
- 1,5 łyżki soli na 1 litr wody
Warto wiedzieć: przetwory przeznaczone do dłuższego przechowywania wymagają pasteryzacji, czyli podgrzania w temperaturze od 60 st.C do 100 st.C, w hermetycznie zamkniętych naczyniach. Paprykę trzeba najpierw dobrze ukisić, ponieważ pasteryzacja przerywa proces kiszenia. Przechowywanie w ciemnym miejscu pozwoli przetworom zachować ich naturalną barwą.
Craig Shillam. Papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz