KONFITURA Z TRUSKAWEK I CZARNEGO BZU


  • 0,5 drobnych truskawek
  • sok z 1 cytryny
  • 0,5 kg żelującego cukru
  • 5 gałązek z rozwiniętymi kwiatami czarnego bzu
Z cytryny wyciśnij sok. Truskawki dokładnie umyj. Osącz i osusz. Odszypułkuj i dopiero teraz odważ dokładnie pół kilograma. Połowę truskawek rozgnieć widelcem na miazgę. Pozostałe pokrój na połówki i wymieszaj je z rozgniecionymi oraz cukrem żelującym i sokiem z cytryny. Masę przełóż do garnka o grubym dnie. Kwiaty czarnego bzu oskub z gałązek, zawiń w kawałek gazy i dokładnie zawiąż. Włóż zawiniątko do masy truskawkowej. Garnek postaw na małym ogniu i stale mieszając, doprowadź masę owocową do wrzenia. Od czasu zagotowania gotuj konfiturę dokładnie 5 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, wyciągnij zawiniątko z bzem. Przelewaj konfiturę do wyparzonych i suchych słoików i od razu zakręcaj.

Matthew Kinsey. Truskawki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz