KONFITURA PORZECZKOWA NA OSTRO


  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 1 pomarańcza
  • skórka z 1 cytryny
  • ząbek czosnku
  • żelfix 3:1
  • 350 g cukru
  • pieprz
Porzeczki umyć, oczyścić, osączyć. Pomarańczę oraz cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę. Z pomarańczy wycisnąć sok. Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę. Porzeczki, skórkę z cytryny i pomarańczy, sok z pomarańczy i czosnek przełożyć do garnka, wsypać żelfix, wymieszać i zagotować, cały czas mieszając. Dodać cukier, mieszając doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować jeszcze 2 minuty. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem. Garnek zdjąć z ognia, ew. usunąć pianę i napełnić słoiki po brzegi. Szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem na ok. 5 minut.

Barry Green. Czerwone porzeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz