- 11 mandarynek
- 40 dkg cukru
- 1 żelfix 3:1
- 2 łyżki stołowe cynamonu
- 1 szklanka wody (200 ml)
Mandarynki dokładnie szorujemy. Pięć z nich z najładniejszą skórką kroimy na małe kawałki razem ze skórką, wrzucamy do garnka o grubym dnie. Resztę mandarynek obieramy ze skórki, kroimy i bez skórki wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu. Jak się lekko rozprażą, blendujemy. Ponownie stawiamy na gazie, dodajemy cynamon, cukier i żelfix. Składniki sypiemy powoli cały czas mieszając, żeby nie opadły na dno garnka. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu około 1 godzinę. Wrzący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Tak trzymamy aż słoiki wystygną.
Sharon Schock. Mandarynka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz