CEBULA BAHJI



  • 2 duże cebule
  • 1 jako
  • 1 i 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub mąki uniwersalnej
  • 1/2 łyżki kminu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
  • olej do smażenia
  • woda
Cebule przekrój na pół i pokrój w wiórka o grubości ok. pół centymetra. Mąkę wymieszaj z jakiem, dodaj wodę (tyle, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany). Dodaj przyprawy i odstaw ciasto na 15 minut. Następnie zanurz cebule w cieście i odstaw je na 5 minut.
W rondelku rozgrzej tłuszcz (ok. 2,5 cm wysokości garnka). Zanurz cebule i smaż z obydwu stron na złoto. Podawaj same lub z sosem (np. chatnejem z mango).


Douw Gerbrand. Cebule.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz