KARMELIZOWANA CZERWONA CEBULA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ


  • 500 g czerwonej cebuli
  • 2 kostki deserowej czekolady
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki cukru muscovado (trzcinowego)
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 50 ml wody
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • listek laurowy
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
Cebulę kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy na rozgrzanej oliwie do czasu, aż będzie miękka. Dusimy ją na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy cukier, żurawinę, wino, wodę, listek laurowy, sól i pieprz. Mieszamy, dusimy, aż cebula będzie skarmelizowana, a nadmiar płynów wyparuje (ok. 30 minut). Na koniec dodajemy ocet balsamiczny, 2 kostki czekolady i mieszamy. Smakujemy, w razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną konfiturę z cebuli możemy przełożyć do słoiczków, zamknąć na ciepło lub przechowywać w lodówce do 5 dni.

Virgilla Lammons. Czerwona cebula i czosnek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz