BURACZKI Z ROZMARYNEM


  • 80 dag małych buraczków
  • główka czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki listków rozmarynu
  • 5 goździków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 szklanka czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
Buraczki oczyścić, wyszorować, ugotować do miękkości. Opłukać zimną wodą. Czosnek obrać. Liście laurowe pokruszyć. W wyparzonych słoikach ciasno układać buraczki i ząbki czosnku, przesypując rozmarynem, liśćmi laurowymi, goździkami, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem, miodem i solą. Zdjąć z ognia, wlać ocet, wymieszać. Buraczki zalać gorącym roztworem. Szczelnie zamknąć słoiki.

Paula Peacock. Czerwony buraczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz