- 80 dag małych buraczków
- główka czosnku
- 3 łyżki cukru
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki listków rozmarynu
- 5 goździków
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1 szklanka czerwonego octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
Buraczki oczyścić, wyszorować, ugotować do miękkości. Opłukać zimną wodą. Czosnek obrać. Liście laurowe pokruszyć. W wyparzonych słoikach ciasno układać buraczki i ząbki czosnku, przesypując rozmarynem, liśćmi laurowymi, goździkami, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem, miodem i solą. Zdjąć z ognia, wlać ocet, wymieszać. Buraczki zalać gorącym roztworem. Szczelnie zamknąć słoiki.
Paula Peacock. Czerwony buraczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz