- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 6 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- tłuszcz do patelni
- skórka otarta z jednej cytryny
- odrobina soli
- konfitury lub serek waniliowy z rodzynkami
- ew. kilka kropel rumu lub koniaku
Mleko rozprowadź szklanką ciepłej wody, dokładnie wymieszaj z przesianą mąką. Posól, wymieszaj, odstaw na godzinę. Dodaj roztrzepane żółtka, skórkę cytrynową, stopione i ostudzone masło oraz cukier. Wszystkie składniki wymieszaj, a potem dodaj bardzo sztywną pianę z białek i wymieszaj, tym razem bardzo ostrożnie, aby masa nie opadła. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem, przekładaj na ogrzane talerze i podawaj z konfiturami lub waniliowym serkiem z rodzynkami. Możesz też skropić je rumem lub koniakiem i ... podpalić w chwili podania.
Lily Serj. Martwa natura z butelką koniaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz