NALEŚNIKI BISZKOPTOWE


  • 25 dag mąki
  • 2 jajka
  • 6 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • tłuszcz do patelni
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • odrobina soli
  • konfitury lub serek waniliowy z rodzynkami
  • ew. kilka kropel rumu lub koniaku
Mleko rozprowadź szklanką ciepłej wody, dokładnie wymieszaj z przesianą mąką. Posól, wymieszaj, odstaw na godzinę. Dodaj roztrzepane żółtka, skórkę cytrynową, stopione i ostudzone masło oraz cukier. Wszystkie składniki wymieszaj, a potem dodaj bardzo sztywną pianę z białek i wymieszaj, tym razem bardzo ostrożnie, aby masa nie opadła. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem, przekładaj na ogrzane talerze i podawaj z konfiturami lub waniliowym serkiem z rodzynkami. Możesz też skropić je rumem lub koniakiem i ... podpalić w chwili podania.

Lily Serj. Martwa natura z butelką koniaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz