Przyprawa z rodziny imbirowatych. Nasiona z orzeszków krzewu kardamonu rosnącego w krajach tropikalnych mają bardzo mocny, ale przyjemny, cytrynowo-imbirowy zapach i ostry smak. kardamonu używa się często w kuchni indyjskiej i arabskiej oraz jako dodatku do kruchych ciasteczek, słodkich sosów, wędlin i likierów. Doskonałe są pomarańcze posypane kardamonem, a kawa z odrobiną tej przyprawy nabiera wspaniałego smaku.
KMIN RZYMSKI (Cummin cyminum)
Przyprawa bardzo rozpowszechniona na Bliskim i Dalekim Wschodzie. Ma mocny i aromatyczny zapach i ostry smak. Z wyglądu (i nieco w smaku) podobna jest do zwykłego kminku. Stosowana w potrawach indyjskich i arabskich, jak również w meksykańskich. Nadaje przyjemny smak i zapach baraninie, drobiowi i każdej potrawie z fasoli, jak również pieczeni rzymskiej.
Bartosz Frączek. Targowisko arabskie.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz