- 350 g ryżu długoziarnistego
- 2 jajka (rozmącone)
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 łyżki oleju
- 4 cebule dymki
- 2-3 łyżeczki sosu sojowego
- pieprz
Ryż ugotuj na sypko, odcedź, odstaw do przestudzenia. Dymkę umyj, osusz, pokrój w cienkie plasterki. W miseczce ubij jajka z olejem sezamowym, odstaw. Na głębokiej patelni lub na woku rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, dodaj ugotowany ryż i smaż przez ok. 4 minuty, mieszając by się nie przypalił. Dodaj pokrojoną dymkę, smaż 3 minuty, cały czas mieszając. Dopraw sosem sojowym i pieprzem, wymieszaj. Zsuń ryż na brzeg patelni. Na wolne miejsce wylej rozmącone jajka. Gdy zaczną się ścinać, wymieszaj je i poszarp na kawałki łopatką. Wymieszaj z ryżem, smaż jeszcze 1-2 minuty. Podawaj natychmiast.
Marta Radziszewska. Martwa natura z jajkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz