PILAW ORIENTALNY

Pilaw (także pilau, pulau, pulao, płow, pilaf, pilafi) - słynna w XVI-XVII wieku potrawa wschodnia, złożona z ryżu z dodatkiem baraniny i ryb smażonych w oliwie lub gotowanych w rosole, z dodatkiem dużej ilości ostrych korzeni.
W Europie pilaw ma wiele wariacji, w których ryby często zastępuje się mięsem wołowym lub drobiowym. W Polsce mianem pilawu określa się czasem zwykłą potrawkę z kurczaka.

***
  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4 rozgniecione ziarna kardamonu
  • 4 goździki
  • szczypta grubo utłuczonego czarnego pieprzu
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • 3 łyżki podpieczonych orzeszków piniowych
Szafran namoczyć w 2 łyżkach ciepłego bulionu. Ryż dokładnie opłukać i osączyć. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać suche przyprawy. Po chwili smażenia dodać ryż, smażyć, aż cały się natłuści, mieszać. Dodać szafran. Wlać gorący wywar (półtorej szklanki), zamieszać, żeby nic nie przywarło, zagotować, zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Na suchej powierzchni ryżu powinny powstać maleńkie dziurki. Spróbować, czy jest ugotowany i dość słony. Odstawić z ognia, wzruszyć ryż widelcem i dodać rodzynki, ewentualnie dosolić. Nakryć garnek ręcznikiem i zamknąć pokrywką. Po 5 minutach podawać posypany orzeszkami.

Giuseppe Sica. Martwa natura z metalowym garnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz