KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

  • pół kilo ziemniaków
  • 10 dag mąki
  • 20 dkg twarogu
  • 2 jaja
  • sól
  • ok. 30 dkg śliwek
  • masło
  • tarta bułka
  • cukier waniliowy
Ziemniaki obrane gotować w osolonej wodzie. Odcedzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do kartofli. Do ziemniaków dodać zmielony ser, mąkę, jaja, szczyptę soli. Wszystko zagnieść na jednolitą masę. Śliwki wydrylować. Na kilka minut włożyć do lekko posłodzonego wrzątku. Wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć. Nabieramy po małej porcji ciasta, lekko ją rozpłaszczamy, nakładamy śliwkę i formujemy kuleczki, śliwka ma być schowana w cieście. Gotujemy w osolonym wrzątku. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą. Polewamy bułką tartą zarumienioną na maśle wymieszaną z porcją cukru waniliowego.
  Julian Merrow-Smith. Śliwki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz