KLASYCZNE PENNE "ALL' ARRABBIATA"

(składniki na 4 osoby):
  • 300 g makaronu penne
  • 450 g pomidorów (lub puszka 400 g pomidorów pelati)
  • 1 ostra papryczka
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
Pomidory myjemy, parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Oliwę podgrzewamy na patelni, rumienimy na niej obrany i pokrojony drobniutko ząbek czosnku, a następnie dodajemy pomidory. Pomidory dusimy przez chwilę, a następnie dodajemy sól oraz pokrojoną paprykę i dalej dusimy pod przykryciem (im dłużej papryczka będzie się dusić z pomidorami, tym ostrzejszy będzie sos). Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy, polewamy sosem, posypujemy parmezanem lub podajemy go osobno, by każdy biesiadnik posypał sobie danie taką ilością sera jaką chce.

Timothy Jones. Pomidory i czosnek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz