WANILIA

Montezuma, ostatni władca Azteków, lubił popijać ze złotej czarki czekoladę z dodatkiem wanilii i tym aromatycznym napojem pewnego dnia 1520 roku poczęstował Korteza (Hernána Cortésa).
Wanilia była bardzo droga, tajemnicę jej uprawy, preparowania i aromatyzowania znali tylko Aztekowie, i pilnie jej strzegli, jednak Hiszpanom udało się ją poznać i to oni właśnie przywieźli do Europy pierwsze jej strąki, i założyli w swoim kraju manufaktury wyrabiające znakomitą czekoladę waniliową.
Najlepsza wanilia pochodzi z Meksyku a tajemnicę jej produkcji, przekazywaną z pokolenia na pokolenie, mają Indianie ze szczepu Totonac. Delikatny i trwały aromat zawdzięcza wanilia wanilinie. Wanilia dobrej jakości zawiera od 3-4,5 % waniliny, a najlepszy produkt aż 12,3 % tego składnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz