Mrożoną rybę do czasu obróbki należy przechowywać w zamrażalniku zawiniętą w nylonowy woreczek, rybę niemrożoną zaś trzeba wypatroszyć i schować do lodówki (nie do zamrażarki). Ryby takiej nie wolno przechowywać w lodówce dłużej jak parę godzin. Potem wymaga przyrządzenia.
Znacznie szybciej oczyszcza się rybę z łusek, gdy skrobiemy ją nie nożem, lecz drobną tarką (albo specjalnym przyrządem do skrobania). Można przedtem jeszcze zanurzyć rybę na chwilę w gorącej wodzie, ale nie we wrzątku. Nie można jej trzymać w gorącej wodzie zbyt długo, bo popęka skórka.
Rybę łatwiej czyścić, jeżeli pokropimy ją octem i pozostawimy na parę minut.
Jeżeli do wody, w której gotuje się ryba, wlejemy nieco mleka, straci ona charakterystyczny zapach i będzie smaczniejsza.
Auguste Renoir. Dziewczyna z koszem ryb.
SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz