O RYBACH PRZEDŚWIĄTECZNIE

Mrożoną rybę do czasu obróbki należy przechowywać w zamrażalniku zawiniętą w nylonowy woreczek, rybę niemrożoną zaś trzeba wypatroszyć i schować do lodówki (nie do zamrażarki). Ryby takiej nie wolno przechowywać w lodówce dłużej jak parę godzin. Potem wymaga przyrządzenia.
Znacznie szybciej oczyszcza się rybę z łusek, gdy skrobiemy ją nie nożem, lecz drobną tarką (albo specjalnym przyrządem do skrobania). Można przedtem jeszcze zanurzyć rybę na chwilę w gorącej wodzie, ale nie we wrzątku. Nie można jej trzymać w gorącej wodzie zbyt długo, bo popęka skórka.
Rybę łatwiej czyścić, jeżeli pokropimy ją octem i pozostawimy na parę minut.
Jeżeli do wody, w której gotuje się ryba, wlejemy nieco mleka, straci ona charakterystyczny zapach i będzie smaczniejsza.


Auguste Renoir. Dziewczyna z koszem ryb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz