POLSKA WIGILIA

Wigilijnych dań powinno być 7, 9 lub 12 w zależności od domowego zwyczaju.
Pierwsza propozycja:
  • śledź w śmietanie
  • karp w miodzie
  • barszcz z uszkami
  • ryba smażona
  • kapusta z fasolką
  • łamańce z makiem (makiełki)
  • kompot z jabłek i pomarańczy
  • makowiec
  • bakalie
Druga propozycja:
  • śledź z fasolką
  • barszcz z uszkami
  • zupa grzybowa z łazankami
  • karp smażony z chrzanem
  • sałatka ziemniaczana
  • deser z suszonych owoców
  • kutia
  • ciasta
  • orzechy, mandarynki
Trzecia propozycja:
  • rolmopsy
  • zupa grzybowa
  • uszka smażone w głębokim tłuszczu
  • karp w jarzynach
  • kapusta z grzybami i krokietem orzechowym
  • deser makowy
  • wigilijny kompot z suszonych owoców
Na wigilijny stół nie podajemy alkoholu.


Jacek Malczewski. Wigilia na Syberii (1892).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz