Kieliszek i kielich do wody ustawiamy z prawej strony nakrycia powyżej sztućców. Serwetkę złożoną lub wetkniętą w pierścień kładziemy z lewej strony nakrycia powyżej sztućców. Nakrycia należy ustawić tak, by środki talerzy dzieliło ok. 75-80 cm.
SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
ABC NAKRYCIA STOŁU
Stół biesiadny należy przykryć porządnie wyprasowanym obrusem. Przed każdym krzesłem ustawiamy nakrycia, sztućce i kieliszki. Do obiadu trzydaniowego potrzebne są dwa talerze - większy do głównego dania i mniejszy do przekąsek. Widelec kładziemy z lewej strony talerza brzuszkiem w dół, łyżkę i nóż z prawej (nóż powinien leżeć od zewnątrz, a ostrze mieć skierowane do wewnątrz). U góry talerza jest miejsce na sztućce deserowe, widelczyk i łyżeczkę. Jeśli na deser będą owoce, zamiast łyżeczki podajemy nożyk.
Kieliszek i kielich do wody ustawiamy z prawej strony nakrycia powyżej sztućców. Serwetkę złożoną lub wetkniętą w pierścień kładziemy z lewej strony nakrycia powyżej sztućców. Nakrycia należy ustawić tak, by środki talerzy dzieliło ok. 75-80 cm.
Kieliszek i kielich do wody ustawiamy z prawej strony nakrycia powyżej sztućców. Serwetkę złożoną lub wetkniętą w pierścień kładziemy z lewej strony nakrycia powyżej sztućców. Nakrycia należy ustawić tak, by środki talerzy dzieliło ok. 75-80 cm.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz