ABC NAKRYCIA STOŁU

Stół biesiadny należy przykryć porządnie wyprasowanym obrusem. Przed każdym krzesłem ustawiamy nakrycia, sztućce i kieliszki. Do obiadu trzydaniowego potrzebne są dwa talerze - większy do głównego dania i mniejszy do przekąsek. Widelec kładziemy z lewej strony talerza brzuszkiem w dół, łyżkę i nóż z prawej (nóż powinien leżeć od zewnątrz, a ostrze mieć skierowane do wewnątrz). U góry talerza jest miejsce na sztućce deserowe, widelczyk i łyżeczkę. Jeśli na deser będą owoce, zamiast łyżeczki podajemy nożyk.
Kieliszek i kielich do wody ustawiamy z prawej strony nakrycia powyżej sztućców. Serwetkę złożoną lub wetkniętą w pierścień kładziemy z lewej strony nakrycia powyżej sztućców. Nakrycia należy ustawić tak, by środki talerzy dzieliło ok. 75-80 cm.

Susan Ryder. Kolacja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz