ŚWIĄTECZNY KARP

Karp zajmuje w naszej kuchni miejsce szczególne. Rybę tę jadamy w czasie świąt Bożego Narodzenia, a już z pewnością na Wigilię. Jego mięso jest białe, delikatne, soczyste i tłuste, o dyskretnym aromacie. Najlepszy smak mają ryby o wadze 102 kg, za najsmaczniejszego uchodzi karp królewski, wyhodowany w Polsce. W naszym kraju tradycje hodowli tej świątecznej ryby sięgają wieku XIII.
Zanim przystąpimy do przyrządzania karpia, przypomnijmy sobie, że:
  • karpie w miarę możliwości kupujemy żywe, a jeśli śnięte, to bardzo świeże;
  • świeżość ryby poznajemy po jej skrzelach, szczękach i oczach: jeśli są czerwone - ryby są świeże, jeśli ciemne lub bladawe - nie są dobre; ryby świeże mają wypukłe, szkliste oczy, natomiast ryby nieświeże mają oczy wpadnięte w głąb, mętne.
Trzy karpie. Autor nieznany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz